Da Shanty: Wednesday: Classic Vids VI Image Hosted by ImageShack.us

woensdag, juli 05, 2006

Wednesday: Classic Vids VI



Omdat ik sinds net dit super ille shirt rock, leek het me mooi om even een vid te posten van N.W.A. ... Nee wacht niet 1 vid, 2 vids.

Vandaag wil ik jullie de twee andere gezichten van N.W.A. laten zien. De niet vaak geziene politiek correctere style en de eveneens minder bekende maar zeer zeker aanwezige, vaak erg komische party style.

N.W.A. bestond zoals jullie op het T-shirt wel kunnen zien uit: Dr. Dre, Eazy-E, Ice Cube, MC Ren en DJ Yella (niet op het shirt, maar dat zal wel komen omdat dit shit gebaseerd is op een oude variant van de Beatles: John & Paul & Ringo & George, op deze pic gedragen door ?eustlove van The Roots). Een supergroup dus, maar dat zeggen we nu, toen der tijd waren het gewoon 5 kids uit Compton die boos waren.

N.W.A, wat staat voor Niggaz Wit' Attitude, had alles wat je als succesvol groep nodig hebt. Het collectief was zo sterk omdat je de gevaarlijke, zwaar door funk beïnvloedde beats van Dre en Yella had, met de sterke lyrics van Ice Cube en MC Ren en de delivery van Eazy-E. Het werkt natuurlijk ook in je voordeel, wanneer je je zo controversieel opstelt dat de FBI je komt volgen...Alles voor de kijk/luister-cijfers.

Twee van de bekendste nummer van N.W.A zijn Straight Outta Compton & Fuck The Police dus die ga ik niet posten. Deze nummers geven het gangster image van N.W.A, waar half American zijn vooroordeel over had, goed weer, maar ook de boze negers uit Compton hadden een andere kant.
In de video van Express Yourself, laat N.W.A. hun visie op de Amerikaanse maatschappij zien, in de vorm zoals we dat gewend waren van groepen als Public Enemy..millitant maar wel met een duidelijk boodschap in tekst en video:


Maar na al het schieten en haten op de maatschappij is het ook soms tijd voor een feestje. De boys hadden ook humor en maakte af en toe vrij komische video's. De volgende vid is een party track zoals je die uit de jaren tachtig kent met een vid die wat weg heeft van een Salt N Pepa / Run-DMC achtige stage-show-video...bij deze, We Want Eazy (afkomstig van de Eazy E Solo LP - Eazy Duz It):